23.9 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinTisa, un arbust verde tot anul

Tisa, un arbust verde tot anul

Tisa este un arbust verde tot anul, care infloreste din martie pâna in aprilie, iar semintele lui sunt bune de recoltat din septembrie pâna in noiembrie. Acest arbust are originea in Eurasia, din Marea Britanie pâna in Caucaz, Iran, Africa.


Tisa (Taxus baccata) creste incet, putând sa atinga chiar si 14 metri si un diametru de 6 metri sau chiar mai mult, daca este amplasat in locuri propice. Este un arbust folosit pentru borduri, cu ramuri cazatoare si frunze lucioase, de culoare verde-inchis, plate, aranjate in spirala si lungi de 2-3 cm; lemnul este rosu-purpuriu.


Lemnul arbustului Tisa este tare, durabil, elastic, poate fi lustruit, dar prelucrarea lui dureaza foarte mult. Foarte apreciat de producatorii de mobila, mai este utilizat in fabricarea vaselor decorative, a uneltelor etc. Lemnul poate fi ars ca tamâie.


Cultivare si ingrijire


Taxus baccata este foarte des utilizat in arta topiara (cultivarea tufelor decorative si taierea acestora dupa anumite tipare – n.r.) si chiar cei foarte batrâni (1.000 de ani) reactioneaza bine la taierile de formare, inmugurind. Unele specii pot fi cultivate sub forma de covor verde, cu conditia sa fie plantate cu cel putin un metru distanta intre ele; este recomandata specia Taxus baccata Repandens.


Tisa este un arbust foarte usor de cultivat, fiind foarte rezistent atât la temperaturi ridicate, cât si scazute; se dezvolta bine in locuri insorite sau umbrite, in pamânt umed, jilav sau uscat, de orice tip (argilos, nisipos – acid sau alcalin), atâta timp cât este bine drenat. Poate creste si in pamânt greu, lutos. Nu este afectat de poluarea atmosferica. In general, rezista cu bine in fata vânturilor puternice, dar nu tolereaza brizele marine. Taxus baccata este foarte rezistent la frig atunci când este in stadiul de repaus, chiar si pâna la -25 de grade Celsius. Ramurile tinere care apar primavara pot fi afectate de inghet. Fructul creste in principal pe ramurile de un an.


Ritm lent de crestere


Arbustul traieste foarte mult. Exista un Taxus baccata de 1.500 de ani in Perthshire, fiind cel mai batrân arbust din Marea Britanie. Oricum, ritmul cresterii este lent si de obicei dureaza in jur de 20 de ani pâna atinge o inaltime de 4,5 metri. Arbustii tineri cresc uneori chiar si 30 cm intr-un an, dar apoi stagneaza si, in cele din urma, inceteaza dupa 100 de ani.


Taxus baccata este un arbust foarte rezistent la bolile provocate de ciuperci, dar cu radacini sensibile, care pot putrezi usor. Scoarta este foarte moale si daca este inlaturata poate duce la moartea unor ramuri sau a arbustului intreg. Tisa nu prea are radacini fibroase si trebuie plantat intr-un singur loc de când este inca mic.


Inmultire


O metoda de inmultire este prin seminte, care germineaza foarte greu, uneori in doi sau mai multi ani, mai ales cele puse la pastrat. Semintele se culeg când sunt coapte, toamna, si in mod normal trebuie sa incolteasca 18 luni mai târziu. Patru luni de caldura urmate de alte patru de pastrare intr-un loc racoros ar trebui sa fie suficiente pentru a reduce perioada pâna la incoltire. Daca adunati fructul verde cu seminte când este complet dezvoltat, inainte de a cadea din arbust si il plantati imediat, nu veti obtine planta noua mai repede, pentru ca actioneaza aceiasi factori inhibitori. Semanati fiecare samânta in câte un ghiveci si puneti-o intr-un loc racoros. Ele se vor dezvolta greu si probabil ca abia peste doi ani vor putea fi plantati afara. Momentul potrivit pentru plantarea arbustului in gradina este primavara târziu sau vara devreme, oricum, dupa ce nu mai exista pericolul de inghet.


Alta metoda ar fi prin butasi terminali, cu fructe pe jumatate coapte, lungi de 5-8 cm. Metoda se poate aplica din iulie pâna in august, iar butasul se planteaza intr-un loc umbrit. In mod normal, va prinde radacini pâna la sfârsitul lui septembrie, dar este bine sa il lasati in locul initial peste iarna si sa il plantati afara de-abia in primavara. Aceasta metoda are mari sanse de reusita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS